• facebook-square

©2019 Herman László

Röviden rólam

 1961-ben születtem a Lendva melletti Felsőlakoson. Az általános iskola befejezése után a ljubljanai Pedagógiai Akadémia szépművészeti-technikai szakán szereztem diplomát, melyet néhány éves tanítói pályám követett, mely még ma is tart. A később a Pedagógiai Egyetemen képeztem magam, s sikeresen diplomáztam, művészeti tanári oklevelet szerezve. 

 Jelenleg Ljubljanában a Ledina Általános Iskolában és a Livadai Általános iskolában tanítok technikát és technológiát. A tanítás mellett művészeti területen is aktív vagyok. Minden évben egy éppen aktuális képsorozatommal Szlovéniában, illetve Magyarországon állítok ki. 

 A festészetben külömböző technikákat  és stílusokat kipróbáltam, de már egy ideje a szürrealizmus áll hozzám legközelebb, amelyet a jelenlegi festői ópuszomból származó műveim mellett egy sajátos, fúziós üvegfestési technikával egészítetek ki. 

 Ez a technikát a harmadik szenvedélyemből, az ólomüvegezésből fejlesztettem ki.

 Művészetemet  a technikai újdonságok mellett, a témák sokszínűsége és az ezek iránti művészi elkötelezettség, kritikai feldolgozás és komproisszum nélküli kiállás jellemzi. Négy jelentősebb, az ezredforduló után keletkezett sorozatomban ( Muravidéki lakodalom, A Sas landolt, a Séta a versailesi parkban és a Határszél) a téves történelmi döntések miatt a »peremre« sodródott emberek egzisztenciális félelmeit, a mindenkori hatalmaknak való kiszolgáltatottságát, színek és szituációk, valamint a burkolt, sok esetben egy-egy jelképpel, máskor századokat átívelő árnyaltsággal, egy valós személy, vagy egyházi személy, illetve Szent megidézésével. Szürreális alakjaim jellemzői  között kritikusaim szerint , a művészi alázat és a mitológia mellett – a történelem szürrealisztikus vonatkozásai folytán – ,egyfajta profanizálásra való törekvés is megjelenik (Bence Lajos). Legújab sorozatomban (Made in China) kartondobozokon úszó világgazdasági trend veszélyeire figyelmeztet, amely az emberi igények kielégítésével, a folyamat ellenőrizhetetlenségére utalok, az elgépesített világ és a technológiai forradalom embertelen világára .     

 A művészeti elkötelezettség mellett aktív tagja vagyok a ljubljanai magyar közösségnek és Közép-Európában és Szlovéniában idegenvezetőként is működöm.